A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » Frietkot (fry shop), In de krant (articles in Dutch), News archive

SOS Frietkot

Submitted by mich on Tuesday, 9 December 2008One Comment - 96,934 views

‘Onze roots niet verloochenen’
Bernard Lefèvre, voorzitter der frituristen

BEKKEVOORT – SOS Frietkot! Onder dat motto bevroeg het Nationaal Verbond van Frituristen (Navefri) 3.064 Belgen over het behouden van buitenstaande frietkoten. Liefst 96,8 procent kiest voor een friet van een kraam.

De frietkotcultuur staat immers ter discussie en steeds meer gemeenten willen de kramen uit het straatbeeld bannen. Een aantal gemeenten slaagden er zelfs al in hun grondgebied volledig frietkotvrij te maken. Dergelijke bouwsels passen niet in het keurig hedendaags straatbeeld, vinden ze.

‘Onzin’, zegt Navefri-voorzitter Bernard Lefèvre uit Bekkevoort. ‘Als ik een museum binnenstap vind ik ook lang niet alle kunstwerken mooi. Maar vraag ik daarom om de schilderijen te verwijderen? Met een frietkot is dat net zo. Bovendien is de moeder van alle frituren een buitenstaand frietkot. Die roots mogen we niet verloochenen.’

Al moet er volgens Lefèvre wel streng toegekeken worden op de voorschriften. ‘Ik geef toe dat je je soms vragen kan stellen bij de architecturale kwaliteit van sommige van die koten. Wanneer de frietkoten niet voldoen aan de veiligheidsnormen of hygiënevoorschriften, is er dan ook geen discussie mogelijk. Die frietkoten moeten eruit. Vroeger stond een frietkot in de volksmond gelijk met vies, vuil en vettig. Wel, ik kan je verzekeren dat die tijd al lang achter ons ligt. Heel wat restaurants, waar de keuken lang niet zo zichtbaar is dan in een frietkot, kunnen een puntje zuigen aan de hygiëne in de frietkoten.’

Lefèvre is ook van mening dat de Belg te weinig respect toont voor typische dingen van bij ons. ‘Misschien moeten we die zaken toch wat meer koesteren. Vreemd genoeg beseffen we dat meestal pas als we een tijdje van huis zijn. Ik ken heel wat Belgen die na hun vakantie al in de frituur staan nog voor ze hun koffers uitgepakt hebben. Ondanks het goede hotel en het mooie weer, blijkt dan toch dat ze de Belgische frietjes gemist hebben.’ (ibo)

Het Nieuwsblad – 6.12.2008

SOS Frietkot op de NaVeFri website.

One Comment »

  • cedric smeets says:

    Vroeger kon men een pakje friet kopen op de pleinen,de frietkar was best gezellig zelf als het aan het vriezen was kon men nog genieten,waarom ze het veranderd hebben is voor my een raadsel,,,,zogezegd omdat ze niet meer in het straatbeeld passen,wel men kon toch wel een beetje meewerken en ze aantrekelyk maken,niet dus! nu zyn het rytjes frieturen die op niets trekken ze hebben geen karakter meer,alhoewel dat er hier en daar nog eentje leeft zoals de mooie frietuur die op de Vrydagsmarkt staat in Gent.Neem enkele oude circus karren lap ze op en stel ze rondom gent als frituren en ik ben er zeker van dat ze mooi zullen ogen.Nog andere oude nieuwigheden een puntzak zoals vroeger doet het ook heel goed in het frietuurken aan het gravensteen,ik moet zeggen dat politiekers beter by hun politiek blyven want van de rest weten ze niets,daar ze in een andere wereld leven dan ons de frieten lovers,,,,,

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.