A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch)

Nog maar zeven frietkoten over

Submitted by mich on Tuesday, 9 December 2008No Comment - 85,559 views

LEUVEN – In de stad Leuven sneuvelden al heel wat frietkoten. ‘Dit is al lang niet meer de stad van de frietkoten. Er zijn er nog zeven over’, vindt Jamal, werknemer van frituur Yessina op het Sint-Jacobsplein.

‘Onder de eigenaars van de frietkoten is het algemeen bekend dat de stad de ambulante frietkoten uit het straatbeeld wilt’, zegt Jamal van frituur Yessina. Yessina zelf maakt zich echter geen zorgen. ‘Mijn zus, waar de zaak naar genoemd is, heeft de frituur drie jaar geleden gekocht. Nu moeten we een nieuwe aanvraag indienen. Er zijn nooit problemen geweest en wij staan met ons kotje zeker niet in de weg. We hebben vaste klanten, we zijn proper en hebben lekkere frietjes. Een groot pak friet kost maar 1.80euro, een kleintje 1.60euro. Ondanks de crisis en de stijgende voedselprijzen, hebben we de jongste drie jaar geen enkele prijsverhoging doorgevoerd’, zegt Jamal trots.

Een tocht langs de frietkoten in Leuven leert ons dat er erg veel angst heerst onder de frituuruitbaters. Het grootste deel van de eigenaars weigert alle commentaar en wil ook niet met naam in de krant verschijnen. Het gerucht gaat dat de komende jaren minstens drie barakken moeten verdwijnen. Eerder sneuvelden die aan het station, in de Brusselsestraat, aan de Hooverplein…

‘Naast jaarlijkse belastingen die gemiddeld rond de drieduizend euro schommelen, moet een frituur om de zoveel jaar een concessie aanvragen’, vertelt een van de eigenaars. Dat is een officiële toestemming van de stad om op haar grondgebied een frietzaak te mogen uitbaten. ‘Maar het is vooraf nooit duidelijk of die vergunning wordt gegeven of verlengd’. Volgens sommige eigenaars schuilt in deze manier van werken een groot gevaar. ‘Je mag niet vergeten dat het openen van een frituur een zware investering is. Als de concessie niet wordt verlengd, weten veel uitbaters niet wat ze erna kunnen doen’, zegt Jamal.

‘Als alleen het stad beslist of een concessie al dan niet verlengd wordt, dan is het logisch dat er angst heerst in de gelederen. We verdedigen altijd ons eigen belang, maar uiteindelijk zijn zij meester’, zegt een eigenaar van een frietshop aan de vesten. ‘Leuven is al lang niet meer de stad van de frietkoten’, meent ook Jamal. ‘Waar is de tijd dat het station nog vol stond met frituren? Nu telt Leuven nog zeven ambulante zaken.’ (amn)

Het Nieuwsblad – 5.12.2008

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.