A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch)

Frietjes bakken in de kerk

Submitted by mich on Tuesday, 9 December 2008No Comment - 20,457 views

Unieke ligging lokt massa volk naar frituur

BILZEN – In Bilzen wordt de friet tot een haast religieus symbool verheven. Frituriste Heidi Wijffels baat al vier jaar lang een succesvolle frituur uit in een 40 jaar oude kerk. ‘Men vraagt me vaak of ik nu ook Jezusburgers ga verkopen.’

Misvieringen worden al jaren niet meer gehouden in de Sint-Kristoffelkerk aan de Zutendaalweg. Voor een friet kan men er wel nog terecht. Voormalig bankbediende Heidi Wijffels (29) besloot bijna vier jaar geleden om het kerkje om te toveren tot een frietkot. Volgens Heidi verliep de overgang van bankbediende naar frituriste probleemloos. ‘Vroeger hielp ik wel eens een handje in een frituur in de buurt. En met een eigen frituur starten, leek me altijd al een goed idee’, vertelt Heidi. ‘Al moet ik meteen ook toegeven dat ik aanvankelijk niet wist waaraan ik begon.’

Voor de ligging van haar frituur, viel Heidi’s keuze op een wel heel ongewone plek. ‘Eerst hadden we een snackbar even verderop. Maar dat bleek na een tijdje veel te klein. ‘Toen ik hoorde dat de kerk te huur stond, leek het me een origineel idee om daar te beginnen met een nieuwe frituur.’

Sindsdien baat ze een van de meest drukbezochte frituren uit in Munsterbilzen. Ondanks het huidig economisch klimaat, blijven klanten massaal frietjes bestellen. Vooral de openingsdag, bija vier jaar geleden, lokte massa’s volk. ‘Een ware overrompeling’, herinnert Heidi zich, ‘hier stonden wel 400 mensen aan te schuiven voor een frietje.’

Vanuit de gemeenschap kreeg ze niets dan goede reacties. ‘Men was heel blij dat de kerk zou blijven voortbestaan. Veel mensen vonden het ook een unieke ligging.’

Opvallend genoeg werd er vrijwel niets veranderd aan de buitenkant en het interieur van de kerk. ‘Het grote kruis op de gevel blijft behouden en ook de offerschaal aan de muur blijft hangen’, aldus Heidi. ‘Volgens sommigen zouden ze me immers geluk brengen.’

Toch benadrukt de jonge frituriste dat het hier gaat om een gezellige frituur en geen spirituele plek. ‘Vaak vraagt men me ook of ik voortaan Jezusburgers zal verkopen. Maar dat zal nooit gebeuren. Het is niet de bedoeling dat we spotten met de kerk.’

Frituur Heidi levert ook heel wat frietjes aan bedrijven in Genk-Zuid. Vooral Ford Genk – waar de komende maand niet gewerkt wordt – is een grote klant. Ook de omliggende ondernemingen liggen wekenlang stil. ‘Wat dat precies inhoudt voor de frituur, moeten we nog even afwachten’, zegt Heidi. Wel is zeker dat er de komende weken een pak minder bestellingen zullen komen.

Khalid Sellam in Het Nieuwsblad – 6.12.2008

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.