A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch)

‘Klanten rijden kilometers om voor mijn stoofvlees’

Submitted by mich on Tuesday, 9 December 2008No Comment - 75,456 views

Freddy Ruelens, Aalst

AALST – Het roodgekleurde frietkot op het Stationsplein is in Aalst al decennialang een begrip. ‘Mijn grootvader Philip begon hier in 1932′, vertelt Freddy Ruelens (67), die zelf sinds 1964 achter de frietketels staat.

Ruim 75 jaar geleden was de frituur nog een eenvoudig, klein frietkot. Behalve friet met mayonaise of pickles kon je er een lookworst en een zure haring uit een bokaal krijgen. Dat was het zowat. Het uitgebreide assortiment aan vlees en kippensnacks bestond toen gewoonweg niet.

Veel last ondervond Freddy daar echter niet van. De frituur aan het Stationsplein springt immers niet alleen visueel in het oog, in Test Aankoop en andere bladen kwamen de frieten van Freddy Ruelens ook altijd als een van de allerbeste uit de tests.

‘Al sinds 1964 staan we bekend om onze specialiteit van stoofvlees’, zegt Freddy. ‘Ik ken klanten die speciaal van de E40 afrijden en een heel eind door het centrum laveren om bij ons een pak met stoofvlees te bestellen.’

Ondanks alles hangen er echter donkere wolken boven de frituur van Freddy, en dat heeft alles te maken met het Masterplan voor de stationsomgeving. Volgend jaar wordt gestart met de vernieuwing van het Stationsplein en in het strakke, nieuwe concept is geen plaats meer voor de frituur van Freddy.

Tot die werkzaamheden beginnen, mag het frietkot blijven staan. Maar daarna zal niemand nog frietjes op het Stationsplein kunnen bestellen. Het definitieve einde van 75 jaar traditie. (mac)

Het Nieuwsblad – 6.12.2008

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.