A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch)

‘Ik hou vast aan traditionele snacks’

Submitted by mich on Tuesday, 9 December 2008No Comment - 73,147 views

Frituur Marnix bestaat al negentien jaar

SINT-KRUIS – Frituur Marnix is intussen al negentien jaar een begrip in de Moerkerkesteenweg in de Brugse deelgemeente Sint-Kruis. Hij krijgt er zowel rijk als arm over de vloer, maar ook af en toe heel wat bekende Vlamingen, zowel overdag als ‘s nachts.

Marnix Reybrouck is voor heel wat Bruggelingen geen onbekende. Intussen runt hij al negentien jaar zijn eigen frituur in de Moerkerkesteenweg. Hij heeft het zich nooit beklaagd. Voordien werkte hij een tijdje als chauffeur bij het Oostkampse bedrijf Depac, waar hij karton moest vervoeren.

‘Ik sta bijzonder graag in mijn frituur. Dagelijks hou ik van de contacten met mijn klanten, want jong en oud, rijk en arm komen hier over de vloer en ook af en toe eens een bekende Vlaming zoals Phaedra Hoste of voetballers van Club en Cercle Brugge. In al die jaren heb ik veel frituren weten beginnen en weer zien verdwijnen. Het is natuurlijk niet iedereen gegeven om elk weekend of op onregelmatige uren te werken. In de week sluit ik pas rond 1uur, op zaterdagnacht pas om 4uur. Omdat ik zo lang open blijf, krijg ik vaak nog heel wat restaurateurs over de vloer die na hun dagtaak een frietje komen smullen bij mij’, vertelt Marnix.

In zijn koeltoonbank zal je geen nieuwe snacks of vegetarische burgers vinden. ‘Ik hou mij aan de traditionele snacks die het best verkopen. In mijn frituur werk ik immers altijd met snacks die ontdooid zijn en dus snel moeten worden verkocht. De top vier van de best verkochte snacks bij mij zijn de frikandel, saté, boulet en lookworst. Daarnaast heb ik ook nog heel wat klanten die stoverijsaus bij de frietjes willen. Ik heb mijn prijzen ook altijd binnen de perken gehouden. Het laatste jaar heb ik mijn prijzen niet meer veranderd. Ik zal het proberen zo te houden, maar de inventaris zal meer duidelijkheid moeten brengen. Mijn frisdranken die ik nu nog verkoop aan slechts 1,40euro zal ik wellicht verhogen naar 1,60euro. Het moet toch leefbaar blijven’, zegt Marnix die betreurt dat hij rond de Week van de Friet niets ontvangen heeft.

‘Ik kreeg geen affiche en heb ook die beloofde vorkjes van Urbanus niet gezien. Het is al elk jaar dat ze mijn zaak vergeten, nochtans ben ik bekend in de hele regio. Ik zal wel niet onmiddellijk meedoen met speciale acties. Bij mij moet je geen stempeltjes verwachten op klantenkaarten of bloemen op de Dag van de Klant. Daarvoor heb ik gewoon geen tijd, want vaak staan ze hier al voor de deur als ik om 17 uur de deur opendoe. Vrijdagavond en zondag in de vroege avond zijn mijn beste dagen. Dan kan het wel eens gebeuren dat je hier een klein kwartier moet wachten. Gelukkig heb ik Jenny, een studente, die komt bijspringen tijdens het weekend. Ik wil iedereen zo goed mogelijk bedienen en wil alleen de beste producten te gebruiken. Mijn klanten mogen ook altijd mijn producten zien. Regelmatig het vet veranderen staat garant voor een betere smaak van de frietjes’, vertelt Marnix.

Stefaan Reuse in Het Nieuwsblad – 6.12.2008

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.