A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch)

‘Ik schil mijn aardappelen nog zelf’

Submitted by mich on Tuesday, 9 December 2008One Comment - 18,365 views

Anita Van De Velde, Sint-Lievens-Houtem

SINT-LIEVENS-HOUTEM – Anita Van De Velde staat al dertien jaar aan de frietketel in Frituur Anita. ‘Ik koester de waarden van het klassieke frietkot. Dat wil zeggen: een beperkt aanbod van eerlijke producten.’

‘Voor spaghetti en andere fantasietjes moeten ze niet bij mij zijn’, zegt Anita. ‘Wel voor een stevig pak friet met stoverij of een currieworst.’

Anita schilt haar aardappelen nog altijd zelf. ‘Voorgesneden of voorgebakken frieten komen bij mij niet binnen. Mijn zelfgemaakte balletjes in tomatensaus zijn legendarisch, maar een pakje friet met stoverijsaus gaat toch het vaakst over de toonbank.’

Anita’s belangrijkste klanten zijn gezinnen met kinderen. ‘Die komen vooral op vrijdag frietdag. Op zaterdag en zondag ben ik gesloten, maar in de week zie er niet tegenop om tot ‘s avonds laat te werken. Sinds ik alleen ben, ben ik blij dat ik ‘s avonds mensen zie. Anders zit ik toch maar naar televisie te staren.’

De uitbaatster volgde hotelschool in Michelbeke en baatte een café-duivenlokaal uit in de Vlaamse Ardennen. ‘Dertien jaar geleden nam ik dit frietkot over. Toen heette het Frituur Carine. Het voortbestaan is gehypothekeerd door de heraanleg van het marktplein, maar dat kan nog jaren duren, zegt men mij. Ik hoop het vurig.’ (hls)

Het Nieuwsblad – 6.12.2008

One Comment »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.