A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch)

‘Ik schil al mijn patatten zelf’

Submitted by mich on Friday, 5 December 2008One Comment - 19,015 views

Khalid Mahmood is een succesvolle frituuruitbater. Op de Grote Markt van Diksmuide bakt hij dagelijks kilo’s frieten en in februari opent hij een nieuwe zaak in de IJzerlaan. ‘Ik wil de mensen goed en smaakvol laten eten.’

In 2000 nam Khalid de frituur op de Grote Markt over van Geert Peire. Samen met zijn vrouw Thaira Bashir, zijn broer en schoonbroer baat hij de drukst bezochte frituur van Diksmuide uit.

‘Jaren geleden had ik een mobiele frituur. Daarmee stond ik vaak ter hoogte van dancing Colombo in Esen’, zegt Khalid. ‘Maar intussen heb ik al acht jaar de frituur op de Grote Markt. Ik huur de infrastructuur van de stad Diksmuide, want die bouwde een gloednieuwe frituur bij de heraanleg van de Grote Markt.’

Khalids frituur is een stenen gebouw met veranda en ondergrondse stapelruimte. ‘In het gebouw zijn ook nog twee wachtlokalen voor de bus en een telefooncel ondergebracht én zijn er restanten te bezichtigen van een oude bunker uit de oorlog’, weet Khalid.

De uitbater is van Pakistaanse origine, maar zijn vader woont al 43 jaar in Kortemark. Zijn familie steekt af en toe een handje toe, en dat is broodnodig om zijn frituur draaiende te houden. ‘Er is niet alleen de dagelijkse opkuis en het aanvullen van de frigo’s, maar wij maken ook zelf onze eigen specialiteiten. Wij wonen in Esen en in ons huis bereiden wij zelf ons eigen stoofvlees, onze vol-au-vent, onze goulash en onze gehaktballen in tomatensaus. Zelfs de tartaarsaus maken wij zelf. En dat is uiteraard ons uithangbord.’

Khalid koopt zijn aardappelen in de streek en schilt ze zelf. ‘Dat betekent dat er geen kleurstoffen en bewaarstoffen in onze frieten zitten. Uiteraard halen we daarmee heel wat extra werk op de schouders, maar het zorgt ook voor veel klanten. Diepvriesfrieten en voorbehandelde geschilde aardappelen zijn hier niet welkom.’

Het voorbakken van de frieten neemt volgens Khalid veel tijd in beslag. ‘Het regelmatig verversen van het frietvet is een noodzaak. Ik gebruik een mengeling van rundsvet en plantaardige vetten. De toppers zijn de frikandel en de bicky burger, samen met een bakje frieten. Maar ook onze eigen bereidingen gaan vlot over de toonbank.’

Khalid gebruikt geen puntzakken omdat die lekken als er saus bij de frieten is. ‘Bovendien evolueren we meer en meer naar een restaurantformule. Vandaar dat ik in februari een nieuwe frituur open in combinatie met een restaurant. Die bevindt zich aan de IJzerlaan 65. Naast de klassieke friet zullen daar goedkopere schotels te bekomen zijn, zoals een vispannetje of een steak.’

Daarvoor nam Khalid een kok en een dienster onder de arm. ‘Ik wil de mensen goed, maar smaakvol laten eten. Aan de goede kwaliteit raak ik niet. Ik moet de goede naam van onze frituur in eer houden’, besluit hij.

Ronny Vanhooren in Het Nieuwsblad – 5.12.2008

One Comment »

  • Charline says:

    I’m looking for an original frites saus recipe. My husband and I have lived in Holland and Belgium and always loved the sauce, but we never asked anyone for the recipe. Please help!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.