A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch), Typical Belgian Sauces

Ambachtelijke mayonaisefabriek viert (bijna) zeventigste verjaardag

Submitted by mich on Tuesday, 9 December 20082 Comments - 33,239 views

BRUSSEL – Een pak friet zonder mayonaise is zoals een pint zonder schuimkraag, vinden veel Belgen. En nu de week van de friet loopt, zochten we de oudste Brusselse mayonaisefabrikant op. Natura in Vorst werkt ‘op grootvaders wijze’ zonder bewaarmiddelen en verse eieren.

We bevinden ons in het atelier waar Philippe Vrijghem in 1933 zijn eerste mayonaise klopte. Al snel raakten zijn producten bekend bij de vishandels in de buurt. Zo konden ze de lekkerste salades bereiden en was een bloeiende business geboren. In 1939 besloot hij zijn mayonaiserecept te deponeren onder de naam Natura.

Yvan Dheur die als vierde generatie aan het hoofd staat, verwelkomt ons in het atelier. Onder zijn klanten zijn er fijnkostzaken maar ook toprestaurateurs. Yvan toont ons de vier planetaire kloppers die tot een ton mayonaise per dag produceren. Het verse eigeel, afkomstig van Limburgse kippen, wordt afgewogen en in grote mengkommen gegoten. Er wordt mosterd toegevoegd en tot een mengsel geklopt. De kloppers maken een zelfde beweging als de planeten rond de zon.

‘Tijdens het kloppen wordt er continue zonnebloemolie toegevoegd via een kraantje’, vertelt Dheur. ‘Ons geheim is dat we ook azijn toevoegen zodat de Ph-waarde blijft. Zo bekomen we een gladde mayonaise die je tot een jaar lang kunt bewaren.’

Aan de basismayonaise worden nog smaken toegevoegd zoals look, andalouse of curry.

Yvan runt samen met zijn ouders de zaak. Voorts zijn er drie arbeiders actief. Alle muren zijn betegeld en alle materieel blijkt uit roestvrij staal te zijn. Dat moet volgens de strengste criteria van de voedselveiligheid. Het enige wat in al die jaren nog niet veranderd is in dit oerbrussels familiebedrijf, is het recept van de mayonaise dat nergens nog te vinden is. ‘We zijn de enige leverancier in België die nog mayonaise klopt zonder bewaarmiddelen of andere additieven. Aan het ambachtelijk recept hebben we niets gewijzigd.’

De samenstelling van mayonaise is wettelijk bepaald en moet tachtig procent plantaardige oliën bevatten. ‘In tegenstelling tot de industriële producenten kopen we geen palm- of maïsolie of arachide. We gebruiken zonnebloemolie die volgens Test-Aankoop enorm veel goeie cholesterol bevat en amper slechte cholesterol. Onze mosterd halen we bij een ambachtelijk bedrijfje uit Ronse die voor ons recept ook zonder bewaarmiddelen werkt. We werken met vers eigeel. Dat smaakt lekkerder, maar ze moet wel koel bewaard worden. Daarom is het in het atelier altijd tussen 2 à 3 graden. Industriëlen gebruiken mosterdaroma en eigeelpoeder waardoor ze op kamertemperatuur kunnen werken. En ze voegen natuurlijk ook enorm veel smaakversterkers toe’, besluit Yvan. ‘Die smaken zo sterk door dat je er zelfs stront lekker mee kunt maken.’

Natura, Neerstallesteenweg 96, 1190 Vorst. Tel 02-376.50.55

Bruno Depover in Het Nieuwsblad – 3.12.2008

2 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.