A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch)

Limburger ‘Bèr Frit’ bakt al 42 jaar frieten

Submitted by mich on Monday, 1 December 2008No Comment - 16,039 views

‘Ik ben nu ridder van de Nationale Orde van de Gulden Puntzak’

BERINGEN – In het Limburgse Beringen is de langst werkende friturist van België te vinden. De goedlachse Lambert Reynders (66) vult al 42 jaar frietzakjes, maar is zijn werk nog lang niet beu. ‘Als mijn gezondheid het toelaat, ga ik zeker tien jaar door.’

Volgens de Nationale Beroepsvereniging van Frituristen (Navefri) is geen enkele friturist zo lang aan de slag als Lambert Reynders. De joviale man achter de toog van frituur Bij Bèr Frit bakt ruim veertig jaar frietjes. De voorbije 17 jaar runde hij een populaire frituur in de Pieter Bruegelstraat. Iedereen in Beringen en omstreken die wel eens een frietje lust, kent hem als Bèr Frit.

‘Bijna alles is veranderd’, vertelt Bèr. ‘Vroeger werkten we in harde omstandigheden. We zijn begonnen met simpele, houten frietkoten en kraampjes van amper vier vierkante meter groot. Samen met mijn echtgenote Margriet trotseerde ik barkoude winters en snikhete zomers. Maar we deden het altijd even graag.’

Ook het bakken verliep bijna een halve eeuw geleden helemaal anders. ‘Toen werkten we nog grotendeels op gevoel. Als we de frieten te lang in het vet lieten sudderen, verbrandde alles en konden we opnieuw beginnen. Nu neemt de friteuse een groot deel van het werk over en kan er nog weinig mislopen.’ Over de smaak van de frieten laat Bèr geen twijfel bestaan. ‘Ze zijn alleen maar lekkerder geworden.’

Voor de mensen in Beringen is Bèr veel meer dan een gewone frituuruitbater. Dagelijks komen mensen van heinde en ver voor een goed pak frieten én een luisterend oor. ‘Vaak komen ze hun hart luchten en vragen ze om advies.’ Bij zowel autochtone als allochtone Beringenaren staat de naam Bèr synoniem voor een gezellige babbel. Bovendien staat de frituur al jarenlang bekend als een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Door de jaren heen heeft Bèr ook tal van beroemdheden over de vloer gekregen. Aan de muur prijken tientallen foto’s van Bekende Vlamingen, onder wie doelman Jean-Marie Pfaff, wielrenner Eric Vanderaerden en zanger Helmut Lotti. ‘Helmut heeft nog in de buurt gewoond en kwam hier als kind al frietjes halen’, vertelt een fiere Bèr. ‘En met Jean-Marie Pfaff is het contact altijd al zeer familiair geweest. Wanneer we mekaar spreken, noemt hij me zelfs papa.’

Bèr verliest ook zijn jonge, minder bekende klanten niet uit het oog. Ieder jaar ontvangt Bèr honderden kleutertjes en trakteert hij hen op een frietje. ‘Alle kleuterscholen in Beringen spreken onder elkaar af wie het eerst bij mij op bezoek mag komen.’ Het geheim achter het succes van zijn frituur? ‘Goede frieten natuurlijk’, verklapt Bèr. ‘Altijd vriendelijk zijn en passie hebben voor het vak.’

Voor zijn werkvreugde en zijn sociale engagement besloot de beroepsvereniging Navefri Bèr tot Ridder van de Nationale Orde van de Gulden Puntzak te slaan. ‘De hoogst mogelijke onderscheiding die een friturist kan ontvangen’, zegt Viktor Dekeyser van Navefri. ‘Er is ons niemand anders bekend die al zo lang in het vak zit en er iedere dag met zoveel plezier tegenaan gaat.’

Na meer dan veertig jaar frieten bakken denkt Bèr er intussen niet aan te stoppen. ‘Als mijn gezondheid het toelaat, ga ik nog zeker tien jaar door’, belooft hij vastberaden.

Khalid Sellam in Het Nieuwsblad – 1.12.2008

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.