A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch)

Urbanus ontwerpt frietvork voor negende Week van de Friet

Submitted by mich on Tuesday, 2 December 2008One Comment - 19,683 views

Urbanus: ‘Ik moet frietjes eten van mijn diëtist’

BRUGGE – In het Brugse Frietmuseum gaf Urbanus gisteren het startschot voor de Week van de Friet. Als peter van de campagne ontwierp de komiek zijn eigen Urbanus-frietvorkje. Elke frituur in Vlaanderen mag deze week zeventig exemplaren uitdelen van dit collector’s item.

De frietvork staat dit jaar centraal tijdens de Week van de Friet. Negen bekende Vlamingen ontwierpen speciaal voor de negende editie een eigen frietvorkje. Herr Seele koos voor een afbeelding van Cowboy Henk met frietjes in plaats van vingers. Urbanus, die peter is van de actie, creëerde een eigen Urbanus-frietvorkje. ‘Aanvankelijk was het de bedoeling dat mijn twee benen zouden dienen als de tanden van de vork, maar dat lukte niet zo goed’, vertelt hij. Ook Helmut Lotti, Nicky Vankets, Roos Van Acker, Lindsay Pfaff, Hilde De Baerdemaeker, Veerle Dobbelaere en Henk Van Cauwenbergh mochten zich creatief uitleven op een frietvork.

Tijdens de Week van de Friet krijgt elke Vlaamse frituur zeventig exemplaren van het Urbanus-frietvorkje om uit te delen aan zijn klanten. De komiek vertelde gisteren in het Brugse frietmuseum dat zijn voorkeur uitgaat naar frietjes met tartaarsaus. ‘Eigenlijk moet ik elke week een pakje frieten eten van mijn diëtist. Dat is tegen mijn anorexia. Als ik één keer zou overslaan, ben ik meteen een skelet’, grapte Urbanus. Hij kreeg gisteren ook een medaille als erelid van de Orde van de Gulden Puntzak.

Tijdens de Week van de Friet brengt ongeveer de helft van de Vlamingen tussen 15 en 65jaar een bezoekje aan een frituur. Drie op de vier Vlamingen heeft een favoriete frituur. Uit onderzoek blijkt verder dat de frituur de meest bezochte plaats voor fastfood is. Gemiddeld gaat de Vlaming zo’n elf keer per jaar achter frietjes. Zaterdag en zondag zijn de topdagen voor wat frituurbezoek betreft. Elke frituur heeft dagelijks zo’n 65kilogram ongeschilde of 50kilogram geschilde aardappelen nodig voor de bereiding van de goudgele staafjes. Voor de 2.700Vlaamse frituren samen gaat dat dagelijks om 175.500kilogram aardappelen. De Week van de Friet is een initiatief van VLAM in samenwerking met de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven.

www.weekvandefriet.be

Ilse Snick in Het Nieuwsblad – 2.12.2008

One Comment »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.