A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch)

Een kleintje met curryketchup – Het frietkot van schepen De Clercq

Submitted by mich on Tuesday, 9 December 2008No Comment - 36,143 views

U bent veertien dagen op reis geweest naar den vreemde. U landt op Zaventem, neemt de trein naar Gent-Sint-Pieters en u stapt de koude Belgische lucht weer in. Wat is het eerste dat u doet? Juist, u gaat fretjes eten aan het frietkot in de Astridlaan, met een dikke schep zelfgemaakt stoofvlees erop. En voor de smospotten zoals ik ook nog een ‘lek’ tartare erbovenop.

In deze Week van de Friet gaan we dagelijks op stap, naar aloude frietkoten. Gisteren mocht de ‘schepen van Frietkoten’ Mathias De Clercq zijn favoriete frietbarak uitkiezen.

‘Ik woon hier vlakbij’, vertelt hij, ‘en hier bij Jean-Claude en Eric aan de Astridlaan sta ik graag een bakje te snoepen. Een frietkot als dit is cultureel erfgoed en bovendien leg je er contacten. Mensen met wie je anders nooit zou praten, beginnen hier een conversatie terwijl ze een dampende friet in hun mond duwen. Voor mij een kleintje met curryketchup graag! Als stad willen we proberen het frietkot in ere te houden, als culinaire oase in de straat en als ontmoetingsplaats voor de burgers. Schitterend toch.’

Eric Van Brussel bedient met stijl en klasse. Hij doet dat dan ook al dertig jaar. ‘Schone buurt hier voor een frietkot’, vertelt hij. ‘Reizigers en studenten, dat is een mooi publiek. En om dat wij van studenten houden, drukken wij onze prijzen, zodat die jongelui ook nog een pintje kunnen drinken tijdens de week.’ (rm)

Het Nieuwsblad – 2.12.2008

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.