A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » In de krant (articles in Dutch)

Frituur op Stationsplein verdwijnt

Submitted by mich on Saturday, 24 May 2008No Comment - 21,249 views

AALST – De frituur midden op het Stationsplein verdwijnt. Een historische gebeurtenis, want er worden al frieten verkocht sinds 1932. De huidige uitbaters zijn al de vierde generatie.

De plannen tot de heraanleg van het Stationsplein zijn zo goed als rond. De werkzaamheden gaan eind 2009 in aanbesteding. De eerste fase begint in de loop van 2010. ‘Het wordt een open plein waar evenementen kunnen worden georganiseerd’, zegt schepen van Stadsvernieuwing Ann Van de Steen (SP.A). ‘Een plaats voor een frietkraam is na de heraanleg niet meer gepland. De stad zal trouwens op termijn alle frietkramen op het openbaar domein laten verdwijnen. De frituur aan het station mag er nog blijven staan tot de werkzaamheden beginnen.’

De huidige uitbaters Freddy en Francine Reulens en zoon Alain kregen onderhands een concessie voor één jaar. Daarin is de mogelijkheid opgenomen van opzegging door de stad mits eerbiediging van een opzegtermijn van één maand. Freddy en Francine hopen alsnog dat er een oplossing komt. ‘De frituur is al tientallen jaren een vast onderdeel van het plein’, zegt Francine. ‘Het is tevens onze broodwinning. Er zijn klanten bij die hier al jaren komen. Sommigen vragen nog steeds om een portie in een tipzakje. En ook de schoolgaande jeugd komt hier voor een bakje friet en een snack.’

Schepen van leefmilieu Johan Stylemens (Open VLD) zoekt ondertussen naar een alternatief in de onmiddellijke omgeving. ‘We gaan hiervoor ook in overleg met de NMBS’, aldus de schepen. ‘De spoorwegmaatschappij heeft het idee om de commerciële uitbating op haar terreinen uit te breiden. We kijken of de frituur daar mogelijk is.’

De uitbating van de frituur is met de zoon van Freddy in handen van de vierde generatie. ‘Grootvader Philip begon met de verkoop in 1932′, aldus Freddy. ‘Het was een eenvoudig klein frietkot. Buiten friet met mayonaise of pickles kon je er een lookworst en een zure haring uit een bokaal krijgen. Het huidige assortiment aan vlees en kippensnacks bestond nog niet. De wetgeving was toen ook niet zo streng. Nu komt bij de uitbating heel wat kijken.’

In de frituur hangt achteraan aan de wand een nostalgische foto, genomen tijdens de beginjaren. ‘Voor die foto hebben ze me al veel geld geboden’, zegt Freddy. ‘Ik doe hem niet weg. Het is voor onze familie een waardevol herinneringsstuk. Onlangs vroegen nog enkele Amerikanen om een kopie.’

Freddy zelf staat sinds 1964 achter de frietketel. ‘Ik heb het plein en de buurt zien evolueren. Vroeger waren het hier bijna allemaal hotels. Nu zijn er nog enkele. Het was ook een nachtelijke uitgangsbuurt.’

Het Nieuwsblad – 24.5.2008

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.