A new exciting franchise: Friitz Belgian Fries!
Tue, 9/11/10 – 18:00 | 83 Comments

A new Belgian Fries franchise was recently launched. It is named Friitz (with double i, pronounce as
[/' f r i: t s /]), inspired by Fritz, the first man known to have opened a fry …

Read the full story »
Belgian Fries around the World

Belgian Fries and fry shops around the world: an overview of what is happening with Belgian Fries on our planet.

f-Commerce

Thinking of starting your own Belgian Fry business. Check here for more details.

Frietkot (fry shop)

Every day more disappear from the Belgian landscape: the “frietkot” or “fritkot”. Information and lots of pictures of the typical fry shacks.

I need your help

My aim is to make this website the most complete resource on (Belgian) Fries … but I need your help for more information and pictures! So if you have any news, please let me know.

My Belgian Fries Travels

About me travelling the world as the Missionary of the Belgian Fry.

Home » Fry Collection, Fry History, In de krant (articles in Dutch), News archive

Eddy schenkt collectie aan frietmuseum

Submitted by mich on Thursday, 24 April 2008No Comment - 19,051 views

Brugge/Merchtem Levenswerk krijgt nieuwe thuis

Het gloednieuwe frietmuseum in Brugge heeft de volledige ‘frietcollectie’ van specialist Eddy Cooremans gekregen. Een pijnlijke beslissing, want de Merchtemnaar wilde in zijn eigen gemeente een frietmuseum oprichten.

‘Ik heb honderden spullen die met frieten te maken hebben geschonken aan het frietmuseum van Brugge: van een oude frietketel die nog gewerkt heeft op kolen tot postkaarten en foto’s', zegt Eddy Cooremans, uit Merchtem in de buurt van Brussel. ‘Ik had die spullen in mijn schuur opgeborgen maar hier kon ik geen frietmuseum maken. De renovatie van het oud politiecommissariaat aan de Reedijk, waar het Merchtemse frietmuseum eerst zou komen, laat wat lang op zich wachten.’

‘Ik geef toe dat het wel wat pijn doet, zo je hele collectie afstaan. Maar ik sus me met het feit dat alles veilig staat en bewaard wordt voor het nageslacht. Ik zal de komende weken de medewerkers in Brugge nog helpen bij de opstart van de frituur die in de middeleeuwse kelder van het museum zal worden uitgebaat. Een frietmuseum kan natuurlijk niet zonder een goede frituur. Ik ga die helpen bij de opstart, want frieten bakken is een echte wetenschap’, zegt Cooremans, die een échte friet-specialist is.

Hij heeft in de horecaschool in Ukkel nog les gegeven in het frieten bakken, en won verschillende prijzen. In 1996 werd hij derde in de verkiezing van de Belgische frituur van het jaar en hij hielp al bij de opstart van een Belgische frietzaak in New York.

Het frietmuseum in Brugge is een realisatie van Eddy Van Belle en zijn zoon Cedric uit Wemmel. Eddy Van Belle is de oprichter van het chocolademuseum Choco-Story en het Brugse lampenmuseum Lumina Domestica. Het frietmuseum opent op 1mei de deuren en is een unicum in de wereld. Het museum moet bewijzen dat de oorsprong van de friet in België ligt.

Joris Herpol in Het Nieuwsblad – 24.4.2008

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.